June 13, 2017

Boete AVG dominant element in interview Autoriteit Persoonsgegevens – Financieel Dagblad

Boete AVG

Boete AVG dominant element in interview Autoriteit Persoonsgegevens – Financieel Dagblad

Uit het interview:

Als op 25 mei volgend jaar in Europa de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht wordt, dan worden er sneller boetes uitgedeeld, die bovendien hoger zijn. ‘Fout is fout’, zegt Wolfsen. ‘We willen dat bedrijven de privacywet respecteren.’ De boetes kunnen oplopen tot €20 mln, of 4% van de omzet als die meer is dan die €20 mln. ‘Let wel, dat is per overtreding’, zegt Wolfsen. ‘En we geven geen kwantumkorting.’ In het geval van Facebook, met een omzet van $26 mrd en drie overtredingen, zou dit neerkomen op maximaal €2,8 mrd.

De boel op orde

Het zijn deze bedrijven die volgens de toezichthouder nog niet goed voor ogen hebben wat ze te wachten staat. ‘Zij denken dat het wel losloopt’, zegt Wolfsen. ‘Dat we niet zo snel een boete geven. Maar dat gaan we wel doen. We worden strenger. Daarom zeg ik tegen bedrijven: “Jongens, je moet wel de boel op orde hebben”.’

 

Wij vinden de boetes uiteraard een belangrijk element, maar nog belangrijker dat het voldoen aan de wet kansen biedt die verder gaan dan het ontlopen van boetes. Een goede strategie met persoonlijke data van uw klanten biedt elk bedrijf grote kansen. Meer weten?